οδηγίες

Ο καρκίνος του μαστού - οδηγίες τρόπου ζωής

Κάθε γυναίκα φέρει μαζί της μια κληρονομιά από την οικογένεια της (μητρική η πατρική) που μπορεί να την κάνει ευάλωτη στον καρκίνο του μαστού, είτε γιατί ο μαστός της έχει την προδιάθεση για καρκίνο είτε γιατί στα γονίδια της (DNA) μεταφέρεται μια "λάθος" πληροφορία" (μετάλλαξη) που την κάνει ευάλωτη σε μεγάλο βαθμό σε καρκίνους.
Στην πορεία της ζωής της συμβαίνουν γεγονότα που άλλοτε τα επιλέγει και άλλοτε όχι που επηρεάζουν επίσης τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού : όπως το να γεννήσει παιδιά η όχι , να έχει την 1η εγκυμοσύνη σε μικρή η μεγάλη ηλικία, να θηλάσει τα παιδιά της πολύ η λίγο, να σταματήσει νωρίς η αργά η περίοδος της (εμμηνόπαυση), να αρχίσει σε μικρή ηλικία η περίοδος της κλπ.
Πολλές φορές επίσης μπορεί να βρεθεί σε δίλλημα και να καθοδηγηθεί από τον Γυναικολόγο της να χρησιμοποιήσει για την ρύθμιση του κύκλου της αντισυλληπτικά η να βοηθήσει την γονιμότητα της με ορμονικά σκευάσματα.

Πως όμως μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ?

Ο τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντοχή που αποκτά ο οργανισμός μας στην επίθεση από τον καρκίνο.

Προσπαθήστε λοιπόν να μείνετε υγιείς:

 

Μην καπνίζετε
 
Μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ - όχι πάνω από 1-2 ποτήρια κρασί (αντίστοιχα ένα ποτό) την ημέρα
 
Δώστε στον εαυτό σας τη χαρά της άθλησης με ότι σας ταιριάζει ανάλογα με την ηλικία και την σωματική σας κατάσταση (περπάτημα, ποδήλατο, μπάνιο, χορός, γιόγκα, κλπ)
 
 
Ακολουθείστε την μεσογειακό διατροφή, με λίγο κόκκινο κρέας, πολλά φρούτα και λαχανικά, απολαύστε τους ξηρούς καρπούς και τα βότανα και πίνετε πολύ νερό.
 

 

Από αυτά που ακούτε για τον καρκίνο του μαστού, πόσα είναι αλήθειες ? Κάντε ένα απλό τεστ και πάρτε τις σωστές απαντήσεις από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία:

www.cancer.org/healthy/toolsandcalculators/quizzes/breast-cancer-quiz/index

 


Επαφή

Χρυσούλα Τόλη, Χειρουργός Ειδικευμένη σε Παθήσεις Μαστού

Λαμπρίδου 2
Ιωάννινα
45332

2651083190